Geen klassieke biografie
Een boek waarin ik alle waarden en troeven onder de loep neem die het basketbal mij heeft bijgebracht.

Inhoud van het boek

Mensen vragen me wel eens hoe een verlegen meisje uit het Waasland het tot internationaal gewaardeerde sportpersoonlijkheid schopt. Dankzij mijn eigen veerkracht, lef en flexibiliteit. Dankzij de feedback, het vertrouwen en de verantwoordelijkheden die met teamwork gepaard gaan. En dankzij de rust die mijn gezin me biedt. Nu is het mijn beurt om deze lessen met anderen te delen.

1.
De kracht van het proces

life is a journey, not a destination. Het leven is één grote reis, waarbij de bestemming niet het belangrijkste is.  

Het mooiste aan mijn Olympisch avontuur is niet het einde in Tokio, maar de weg ernaar toe. Het proces. Een droom koesteren, keihard werken om die droom te realiseren – met alle opofferingen, voharding en toewijding van dien. Ik heb nog een prachtig einde aan mijn carriere gebreid, maar vooral nog veel bijgeleerd.  

Uiteraard mag (moet?) je ambitieus zijn en doelen stellen, zeker als atleet. Maar niet die doelen zelf geven zin aan je leven. Wel de weg ernaartoe, en wat je op die weg aan ervaringen en levenswijsheid hebt opgedaan. Het gaat ’m om de kracht van het proces, en die kracht was nooit tastbaarder dan tijdens die laatste jaren bij de Belgian Cats.  

2.
De (veer)kracht van het individu

Veerkracht is geen talent waarmee je al dan niet geboren wordt, maar is een maakbare vaardigheid waaraan je kunt werken.

Het gaat om weten waar je naartoe wilt, en je niet van die weg laten afslaan door obstakels. Lessen trekken uit tegenslagen in plaats van wanhopig te zitten treuren, en vasthouden aan routines die je doel helpen te bereiken. Gewaagde oplossingen bedenken of nieuwe wegen durven in te slaan voor een betere, stabielere toekomst. Pal staan in stresssituaties en flexibel omspringen met veranderingen.

Maar ook inzien wanneer je even afstand moet nemen om te herbronnen en je batterijen op te laden, in een omgeving of bij mensen die je tot rust brengen.
Deze vaardigheid zit ingebed in sport en ik vertel graag hoe ik veerkracht heb opgedaan in het basketbal, maar ook hoe ze haar nut heeft buiten de sport.

In dit hoofdstuk heebben we het over visualisatie, positive selftalk, routines, lef en flexibiliteit. We implementeren deze vaardigheden om in elke situatie dicht bij jezelf te blijven en zo ook je stempel te drukken.

3.
De kracht van de omgeving

Een sociaal netwerk van mensen waarmee je kan connecteren en die je kunnen inspireren en die je ook helpen om het evenwicht te bewaken tussen werk en prive, druk en rust, inspanning en herstel.  

Herstellen is immers even belangrijk als presteren.  

4.
De kracht van teamwork

Men zegt weleens dat TEAM staat voor ‘Together Everyone Achieves More’ (Samen bereikt iedereen meer), maar ik heb er een nieuwe invulling aangegeven. “Voor mij staat TEAM voor Trust, Energy, Accountability en Mindset. Dat zijn exact de elementen die ervoor gezorgd hebben dat de Belgian Cats de voorbije jaren zo’n mooi parcours hebben afgelegd.”

Trust
Mekaar vertrouwen en feedback durven geven en krijgen – in het belang van een gemeenschappelijk doel – is een levensbelangrijk bestanddeel van teamwork. 

Energy
De energie en het aanstekelijke enthousiasme die rond de Belgian Cats hing, had iets magisch. Ze was de lijm voor onze onderlinge band, onze betrokkenheid, ons engagement, en is in de daaropvolgende jaren toch wel het DNA van onze ploeg gebleken.

Accountabiity
Ik heb door de jaren heen uiteenlopende rollen aangenomen en vanuit heel wat verschillende perspectieven het belang van collectiviteit en complementariteit gezien. 
Laat ieder een eigen rol vervullen met een eigen verantwoordelijkheid. Want samen kun je meer dan alleen.

Mindset
Focus op wat nu belangrijk is, maar blijf leren. Om te kunnen winnen, moet je leren uit nederlagen, in plaats van je erdoor te laten ontmoedigen. Zo creëer je een growth mindset om altijd te groeien en beter te worden, ondanks tegenslagen.

The game of life

Bestel het boek

The game of life geeft een gedetailleerde inkijk in mijn eigen loopbaan en inspireert al wie een droom najaagt: persoonlijk of als team, in de sport en op de werkvloer.